ХМ-30 НОВО БОРБЕНО ВОЗИЛО ПЕШАДИЈЕ КОЈЕ ЋЕ ЗАМЕНТИ БРЕДЛИ ДО 2029.

Foto: Printscreen Youtube

Војска Сједињених Држава изабрала је два борбена возила пешадије General Dynamics Land Systems и American Rheinmetall Vehicles да се такмиче у последњој рунди утакмице за нови избор борбеног возила пешадије БВП Бредли М2А2 и М2А3, који потичу из 1980-тих година прошлог века који је у модернизацији достигао свој максимум.

Вредност овог уговора износи 1,6 милијарди долара, док је вредност посла процењена на 45 милијарди долара.

Нова замена за Бредлија добиће ознаку ХМ-30 механизовано борбено возило пешадије Бредли, рекао је Даг Буш, помоћник војног скетора за набавку, логистику и технологију.

Две компаније у завршној трци направиће свака укупно по 11 прототипова за опитовање.

Оно по чему ће ХМ-30 бити прво борбено возило прво је конструисано у дигиталној сфери пре стварања прототипа у стварном свету.

Први прототипови требали би да сиђу са производне траке у првом четворомесечју 2025 и требали би бити испоручени 18 до 24 месеца касније.

Војска ће победника прогласити до краја фискалне 2027, а прве једнице копнене војске ХМ-30 ће добити до краја 2029.

Оно што се зна до сад о ХМ-30 јесте да у односу на Бредли ово БВП омаће топ калибра 50 мм, спрегнут коаксијални митраљез калибра 7,62 мм поритвоклопни систем, интегирсани систем активне заштите који чине сенозри и пројектили за пресретање ИЦ вођених ракета. Возило би требало да имам смањени радарски одраз и откривање помоћи ИЦ, топлотних и других извора.

Посада ће бити двочлана, возач и командир који преузима осим дужности командира и стрелца. Двочлана посада како је објашњено је последица аутоматизације овог борбеног возила пешадије.

У задњем делу биће могуће укрцати 6 војника, као и код Бредлија. Број чланова посаде и војника изабран је тек после 11 студија које су то дефинисале шта је опитмални број војника и чланова посаде.

Идентично као и лаки тенк М-10 Букер моћи ће да се превезе транспортним авионим Ц-17 Глобмастер и то два возила

ХМ-30 ће имати хибридни електрични мотор уместо дизел. Овај хибридно-електрични требао би да омогући нечујни рад, а рад у празном ходу смањује буку, топлоту и могу отежати позицију возила.

Осим за САД ХМ-30 биће понуђен и за извоз кад крене серијска производња.