Ф-35 УДАРИО НОСЕМ О ПИСТУ: Вертикално спуштање које је пошло по злу! ВИДЕО

Фото: Принтскрин Твитер

Ф-35 борбени авион 5. генерације, понос САД и ваздухопловства чланица НАТО. Пројекат је од самог почетка био конторверзан по више ствари. Прва, авион је после пројектовања одмах кренуо у серијску производњу, прототипови за испитивање нису били израђени него је обављена компјутерска симулација, а уочене грешке су исправљане у директној серијској производњи.

Авион се израђује у три верзије: А-класични ловац пресретач, Б- за морнаричку пешадију са вертикалним полетањем и за употребу са десантних бродова и лаких носача авиона, као и верзију Ц за употребу са класичних носача авиона.

Оно што највише заокупља пажњу јесте снимак како је наведено Ф-35 верзије Б приликом спуштања када се авион изенада срушио и пао на нос.

Оно што је интересантно јесте да је Локид Мартин да је вентилатор за вертикално полетање и слетање урађена на основу нацрта руског прототипа морнаричког авиона ЈАК-141, који никад није ушао у серијску употребу, који су купљени 1995 од конструкционог бироа Јаковљев. Око тога се и данас воде расправе да Ф-35Б нема никаве везе са ЈАК 141 и системом за вертикално полетање иако су тај систем Американци модификовали и унапредили, односно отклонили све грешке које су постојале на моделу ЈАК.