EНИГМА ЕГИПАТ: ДА ЛИ ЋЕ ДОЋИ ДО РАТА СА ИЗРАЕЛОМ ПРВИ ПУТ ПОСЛЕ 51 ГОДИНЕ?

Foto: Shutterstock/Cristian Zamfir

Израелска војска не одустаје да нападне град Рафу на граници Газе и Египта, последње упориште Хамаса иако се жестоке борбе воде и у осталим насељеним местима ове области којом суверено влада Хамас још од 2007. године. За то време највећа енигма јесте Египат.

Египат и Израел су Споразумом у Кемп Дејвиду између тадашњег председника Анвара ел Садата и израелског премијера Менахема Бегина из 1979 склопили су мир и нормализовали односе две државе које су водиле крваве ратове од 1948 године.

Рафа, град у коме према неким проценама уточиште је нашло 1,4 милиона избеглица уз још 200.000 локалних становника тренутно је главни фокус израелске владе која упркос сугестијама је одлучила да пошаље војску у обрачун против Хамаса.

Египат нимало благонаклоно не гледа на израелску офанзиву на Рафу чије припреме су у току јер су послати тенкови Мerkava MK-4, тешке оклопне транспортере Namer и инжењеријска оклопна возила Puma.

Египатска влада наводно је рекла Израелу да се неће мешати ни у једну копнену операцију у граду Рафи и на југу појаса Газе. Ово је према неким изворима речено незванично.

Међутим високи египатски званичници и даље јавно прете, ако Израел одлучи да покрене инвазију на јужну Газу, да ће се повући из египатско-израелског мировног споразума из 1979. године, дозвољавајући им да прераспореде већи део својих оружаних снага, укључујући балистичке ракете кратког домета на Синајско полуострво.