ДА ЛИ СИСТЕМИ ПВО МОГУ ОБАРАТИ ЈЕДАН ДРУГОГ? РУСКИ СИСТЕМИ SAM ПРОТИВ АМЕРИЧКОГ PATRIOT ИЗНАД УКРАЈИНЕ

Министерство обороны Российской Федерации

Приредио: Данко Боројевић

Ракетни системи земља-ваздух (SAM) су од средине 1950-их играли све централнију улогу у омогућавању државама да ускрате противницима могућност да управљају авионима или лансирају ракетне нападе на заштићени ваздушни простор.

Пошто су се противници Сједињених Држава све више ослањали на такве системе одбране од распада Совјетског Савеза, пошто је постсовјетска Русија брзо заостала у тактичкој борбеној авијацији и престала да подржава многе борбене флоте својих партнера, могућност је била све већа. Спекулисало се из 2010-их да би се ракетни системи земља-ваздух могли користити за неутрализацију противникових ракета земља-ваздух – чиме се поништавају њихове одбрамбене способности. Ово је прво наглашено када је Израел користио свој ракетни систем земља-ваздух David’s Sling за обарање пројектила које је испалио сиријски систем дугог домета С-200 – чиме је спречио С-200 да гађа израелске авионе који су нападали сиријске циљеве. Ово је у ствари представљало обарање пројектила који је противник испалио на израелски пројектил или авион, користећи на тај начин сопствене ракетне системе земља-ваздух да их заштити.

Foto: Shutterstock/Mike Mareen

Могућност да се ракетни системи земља-ваздух користе за гађање противваздушне одбране противника недавно је на украјинском фронту наглашена руском распоређивањем својих средстава за обарање пројектила из украјинских система ПВО MIM-104 Patriot које су испоручиле САД. Министарство одбране Русије известило је 23. фебруара да поред ловца МиГ-29, хеликоптера Ми-8, седам крстарећих ракета Storm Shadow/SCAL и више дронова, циљеви које су руска авијација и ПВО системи оборили током протекле недеље такође укључују навођене пројектил из украјинске батерије Patriot. Могућност да руски системи противваздушне одбране ово постигну је значајна, јер ракете земља-ваздух које испаљује Patriot лете брзином од само 3,5 маха, при чему неки извори наводе максималне брзине од 5 маха, док ракете које испаљују руски системи као што је С- 400 лети брзином већом од 14 маха. С обзиром да су С-400 у прошлости демонстрирали способност да пресретну ракете од 8 маха, а путање ракета земља-ваздух су далеко од најсложенијег, такво обарање остаје веома вероватно.

Фото: Принтскрин Јутјуб

Руске снаге могу потенцијално имати користи од гађања ракета које лансирају системи Патриот, јер не само да су ракете руске производње отприлике упола јефтиније од оних које испаљује систем који је испоручио САД, већ су и руске залихе ракета за системе као што је С-400, прогресивно знатно веће од ограниченог броја ракета доступних за украјинске батерије Патриот. Министарство одбране Русије је током 2010-их посебно инвестирало у повећање производног капацитета за ракете земља-ваздух великог домета, отварајући три велика нова погона за производњу система С-400 и С-300В4, и као таква се процењује производња ових ракета. да буде дупло већи од свих чланица НАТО заједно. Ово делимично одражава чињеницу да се Русија у великој мери ослањала на ракетна средства земља-ваздух да би компензовала релативно ограничена средства која су обезбеђена њеној ловачкој флоти, са системима као што је С-400 који се виде као асиметрична и исплатива средства. супротстављања бројнијим западним авијацијским флотама које постављају авионе са софистициранијим сензорима и стелт способностима. Способност заштите пријатељских авиона или пројектила од противничке противваздушне одбране обарањем њихових ракета земља-ваздух има значајне потенцијалне импликације јер НАТО и Русија настављају да проширују своје распоређивање ракета земља-ваздух у близини граница једне ка другој.