БРИТАНСКИ ОБАВЕШТАЈЦИ: РУСИ ХОЋЕ ДА М-55 ГЕОФИЗИКУ КОРИСТЕ КАО ИЗВИЂАЧКИ АВИОН НАД УКРАЈИНОМ!

Foto: Shutterstock

Британски војни обавештајаци у својим редовним извештајима навели су да Русија разматра да у оперативну употребу врати извиђачки авион M-55 MYSTIC B који је настао у време Совјетског Савеза, који није никада није имао војну примену, али се упсшено користио у цивилне намене.

Британски обавештајци наводе да са палфоном лета од 21.338 метара, ова летелица се користила углавном као платформа за научна истраживања о Земљи, одатле и назив “Геофизика”.

Летелица је кориштена за извиђање теиторије коју су захватиле природне катастрое, поплаве, пожари, клизиште, као и за друге намене.

Нјавећи корисност овог типа авиона је био велики палфон лета и могућност летења изнад градоносних облака и могућност неутралисња до 10 км базе и тиме спечавали стварање материјалне штете над усевима. Ефикасност овог авиона је била вишетрука, много већа него потреба класичних противградних ракета, а материјална штета која би настала услед неисправних ракета је у потпуности отклоњена.

Откуда онда теорија од овим авионима, као извиђачима?

Упориште да Русија спрема М-55 за извиђачке летове уследила је после појаве фотографије ове летелице како носи извиђачки контејнер.

У питању је био како су неки наводили универзални осматрачки контејнер који садржи оптичку, радио -техничку и радарску опрему.

То спомињу и британски обавештајци у свом извештају да је летелица примећена да носи извиђачки контејнер , развијену за употребу на руским борбеним авионима.

Који је онда циљ употребе овакве летелице?


Британци наводе да Русија већ дуже време има критичну ману у успостављању адекватне обавештајне, осматрачке и извиђачке инфраструктуре за правовремено и тачно откривање циљева у ваздуху, на мору и на копну, а управо враћање М-55 закључује британска војна обавештајна служба би знатно ојачала руске извиђачке капацитете над Украјином, а управо лет на великим висинама омогућава осматрачким сензорима прикупљање обавештајних информација.

“Готово је извесно да ће летелица спроводити мисије против Украјине из релативне безбедности руског ваздушног простора”, закључује у свом извештају британска војна обавештајна служба.

Осматрачко-истраживачки авион М-55 “Геофизика” неки називају и руским У-2.

Прича о овој необичној летелици започела је у време Совјетског Саветза када је Експериментални машински завод Мјасишчев добио задатак да пројектује летелицу нешто између једрилице и авиона (моторна једрилица) која може да досегне велике висине преко 20.000 метара.

Први прототип под ознаком М-17 полетео је 1982.

Заправо тада Совјети су за овај авион имали другачију намену. Наиме задатак овакве летелице требао је да буде уништавање извиђачки балона (аеростата) са којима класична ПВО и ловачка авијација нису могли да их због висине достигну.

Рад на протипу настављен је био и и средином 1980-тих и до краја 1988 из погона Мјасишчев изашла је унапређена верзија М-17МР који је имао два мотора и аеродинамичко крило и труп.

Тада је и настао назив који се и данас употребљава, а написан је и на трупу “Геофизика”.

Осим једноседа развијена је довоседна варијанта са ознаком У ( руска означа учебно- учитељ).

Међутим, како је Совјетски Савез крахирао, летелица је уместо војне због краја Хладног рата и отопљавања односа према Американцима добила другу цивилну намену. Отуда се појавила ознака М-55.

Укупно је израђено пет примерака ове летелице.

Усавршена летелица добила је бољу аеродинамку трупа. У питању је висококрилац израђен од метала са крилом нормалне аеродинамике. Летелица је израђена комплетно од метала и учвршћен алуминијским легурама где је то потребно. М-55 је двотрупни висококрилац где се на предњем делу налази копкит (пилотска кабина) и простор за смештај електронике.

Какву Русија користи опремеу у овом авиону, мисли се на извиђачку то није познато. Верује се да је у питању класична аеро-фото камера, ИЦ камера, радар за бочно осматрање, систем за прецизну локацију покретних и површинских циљева који обезбеђује инфромације за јуришну и бомбардерску авијацију и балистичке ракете.

Ову летелицу погоне два труболаназна мотора TRDD D-30-10V која се налазе на задњем делу летелице јачине 88, 26 kN

Летелица је нашла примену у пројектима истраживања озонских рупа над Антартиком и праћења климатских промена проузрокованих глобалним загревањем.

Летелица М-55 појављивала се и на ваздухопловним манифестацијама у Русији.

Тактичко технички подаци:

Димензије: дужина 22, 67 m.; размах крила 37, 46 m; висина 4,83 m;

Тежина: празног авиона 14.000 kg, пуног: 23.400 kg

Брзина: максимална на висини од 20.000 м: 743 км на час, крстарећа брзина 0,7 маха

Максимални домет: 1.315 км

Иначе М-55, односно М-17 са регистарском ознаком 17410 Стратосфера је поставио чак 1990 године чак 24 светска рекорда у категорији авиона са максималним полетањем 16.000 и 20.000 кг, у категорији од 20.000-25.000 кг, лет прсечном брзином на висини од 20.000 м 750 км/х у затвореном кругу пречника 500 км, највећа висина хоризонталног лета 21,860 м и 21.500 м са тежином терета 2.500 кг, време пењања на висину од 20.000м 21 минут и 58 секунди.