БОРБЕНО ОКЛОПНО ВОЗИЛО ТОЧКАШ ЕИТАН: Израелска замена за застареле М-113

Фото: Твитер

Израелске одбрамбене снаге приказале су прва серијски произведена борбена возила точкаше Еитан конфигурације 8х8 која су ушла у оперативну употребу. Улазак борбених возила Еитан у наоружање исписује нову страницу у израелској механизованој пешадији, где су од самог постанка доминирали гусеничари.

Први корисник ових точкаша је Нахал бригада.

Циљ Еитана је заправо да се замене застарели оклопни транспортери М-113 Зелда који су у израелским снагама већ више од 50 година и имали су бројне модернизације.

Развој новог борбеног возила точкаша Еитан започео је још 2016. године. Као партнер изабрана је америчка фирма Oshkosh Defense која је произвела труп за ова оклопна возила. Иначе главну реч у овом послу води Израелска тенковска канцеларија која је навела да ће овај борбени точкаш да се користи као надопуна са тешким оклопним транспортерима фамилије Намер који се користе у комбинацији за тенковима Меркава Мк 4.

Фото: Твитер

Програм набавке предвиђа производњу чак 500 примерака ових возила као замена за М-113. Иначе комплетно састављање ових возила биће реализована у Израелу. Процењује се да је уговор са Oshkosh Defense вредан преко 100 милиона америчких долара, и финансиран из америчког програма војне помоћи.

Еитан (һебрејском значи упоран) користи како се наводи чак 50 посто компоненти пореклом из САД. После вишегодишњег тестирања дата је дозвола за његову серијску производњу која је почела 2021. године. Први серијски примерци у једнице израелске војске појавили су се 2022. године, а 2023. званично су и представљени.

Тежина овог оклопног возила је око 35 тона. Сматра се у својој категорији једним од најзаштићенијих борбених возила точкаша. Дно возила има облик слова В што му омогућава одличну заштиту од противтенковских мина и импровизованих ескплозивних направа. Додатни оклоп на телу возила процењује се да може да издржи на челиу поготке зрна топова калибра 23 и 30 мм, а на боковима може да издржи поготке тешких митраљеза 14, 5 мм. Што се тиче противминске заштите возило може да издржи експлозију јачине 10 кг ТНТ-а. Осим тога возило је добило и израелски систем активне заштите Трофи који користи тенк Меркава, али и амерички точкаши Страјкер, а спомиње се и уградња система „гвоздена песница“.

Фото: Твитер

Ова борбена возила точкаши имаће даљински управљиву борбену станицу са митралјезом калибра 12, 7 мм и спрегнутим мушкомитраљезом калибра 7,62 мм. Опционо у ДУБС може да буде уграђен и аутоматски бацач граната калибра 40 мм. Опицоно ова возила имаће и противоклопне ракете типа Спајк које ће се лансирати преко посебног мобилног лансера сакривеног у телу возила који се подиже и испаљује ракету.

Посада је трочлана, а у транспортном простору може да буде смештено 9 војника. Пешадијско одељење се укрцава и искрцава из самог возила преко задње рампе која се подиже и спушта електричним путем.

Иначе посади точкаша на расплагању је 10 камера који пружају видно поље кружно око самог возила. Камере су ИЦ што омогућава и кориштење у ноћном раду.

У точкаш је угражен немачки дизел мотор МТУ јачине 750 коњских снага. Точкаш поседује аутоматски мењач. Точкови имају уграђен „ран флет систем“ и централну регулацију притиска. Са уништеним гумама захваљујући ран флет систему возило без проблема може да пређе 16 км. Иначе ова борбена возила точкаши нису амфибијска.

Фото: Твитер

Тактичко технички подаци за Еитан

Земља порекла Израел

Димензије: дужина ~ 8 м, ширина 2,8 ~ 3 м, висина 2,5 ~ 3 м

Тежина: 35 т

Мотор МТУ дизел, јачине 750 КС

Максимална брзина на путу 90 км/һ

Радијус кретања~ 1 000 км

Наоружавање: Митраљези 1 к 12,7 мм, 1 к 7,62 мм, противоклопне ракете Спајк

Година кад је постао оперативан: 2022

Посада 3 члана

Превози 9 војника