БИВШИ ШЕФ НАТО ПАКТА РАСМУСЕН: Не искључујем да Пољска и балтичке државе војно интервенишу у Украјини!

Foto: Printscreen Youtube/AtlanticCouncil

ТВ Фронт/Гуардиан

Андерс Фог Расмусен, бивши генерални секретар Северноаталнске алијансе (НАТО) у периоду од 2009 до 2024 године, изјавио је, а пренео британски Гардијан, да се група земаља чланица НАТО можда спрема да пошаље трупе у Украјину, ако чланице НАТО, укључујући и САД не дају видљиве гаранције Кијеву на предстојећем самиту НАТО у Виљнусу.

Расмусен, који наступа као званични саветник украјинског председника Володимира Зеленског, на месту Украјине у будућој европској безбедносној архитектури, обилази Европу и Вашингтон како би проценио променљиво расположење пре него што критични самит НАТО почне 11. јула.

Он је такође упозорио да чак и ако група држава пружи Украјини безбедносне гаранције, друге неће дозволити да питање будућег чланства Украјине у НАТО-у остане ван дневног реда у Вилњусу.

Он је своје коментаре изнео пошто је садашњи шеф НАТО-а Јенс Столтенберг рекао да ће питање безбедносних гаранција бити на дневном реду у Виљнусу, али је додао да је НАТО – у складу са чланом 5 Вашингтонског споразума – пружио пуне безбедносне гаранције само пуноправним чланицама .

Америчка амбасадорка при НАТО-у Џулијана Смит рекла је: „Разматрамо низ опција да сигнализирамо да Украјина напредује у својим односима са НАТО-ом.

Расмусен је рекао: „Ако се НАТО не може договорити о јасном путу напред за Украјину, постоји јасна могућност да неке земље појединачно предузму акцију. Знамо да је Пољска веома ангажована у пружању конкретне помоћи Украјини. И не бих искључио могућност да се Пољска још јаче ангажује у овом контексту на националној основи и да је прате балтичке државе, можда укључујући и могућност трупа на терену.

„Мислим да би Пољаци озбиљно размотрили улазак и формирање коалиције вољних ако Украјина не добије ништа у Вилњусу. Не треба да потцењујемо пољска осећања, Пољаци сматрају да западна Европа предуго није слушала њихова упозорења против правог руског менталитета.

Он је рекао да би било потпуно легално да Украјина тражи такву војну помоћ.

Његова упечатљива сугестија да неке државе могу сматрати улог довољно значајним да користе сопствене трупе могла би се посматрати као упозорење земљама да ризици, укључујући претњу јединству НАТО-а, не долазе само ако се Украјини обезбеди брз пут ка НАТО-у чланство, или моћне гаранције безбедности. Немачка остаје опрезна да не оде предалеко, плашећи се да би то испровоцирало Русију.

Расмусен је рекао да је императив да Украјина добије писмене безбедносне гаранције, по могућности пре самита, али ван оквира НАТО-а. Они морају да покрију размену обавештајних података, заједничку обуку у Украјини, побољшану производњу муниције, интероперабилност НАТО-а и снабдевање оружјем довољно да одврати Русију од даљег напада.