БЕЗ ЗАПАДНЕ ПОМОЋИ УКРАЈИНСКА ВОЈСКА ЋЕ ПОЧЕТИ ДА СЕ ПОВЛАЧИ

shutterstock

Украјинска војска ће бити принуђена да се повуче са својих позиција ако колективни Запад у блиској будућности прекине војну помоћ Украјини. Зеленски је то изјавио у разговору са новинарима страних издања, преноси Bloomberg.

Председник Украјине признао је, да без помоћи западних земаља украјинска војска неће издржати против руске војске и да ће морати да се повуче. Зеленски није прецизирао на којим границама, али судећи по изјавама украјинских војника на линији фронта, они су спремни да се повуку у Лавов. Истовремено, украјински председник директно каже да Запад ускраћује пажњу Украјини на позадини онога што се дешава на Блиском истоку.

“Тренутно сам фокусиран на добијање помоћи од Запада. Њихов фокус се помера због ситуације на Блиском истоку (…) Без подршке ми ћемо се повући”, рекао је то украјински председник новинарима.

Зеленски је раније признао да Оружане снаге Украјине немају довољно артиљеријских граната калибра 155 мм, а како је показао ток непријатељстава, артиљерија и даље игра велику улогу на бојном пољу. Недостатак муниције извлачи артиљерију Оружаних снага Украјине из борбе, што ће свакако утицати на квалитет борбених дејстава украјинске војске.

У међувремену, према публикацијама стране штампе, у украјинској војсци влада малодушност због померања западног нагласка са Украјине на Израел. Због смањења снабдевања наоружањем и муницијом, Оружане снаге Украјине се спремају да изгубе позиције. Како је наведено, ускоро једноставно неће бити ништа чиме би се одбили напади.

“Без подршке Сједињених Држава и других земаља, мораћемо да се повучемо ако непријатељске трупе напредују на свим фронтовима. Имамо партнере и добићемо помоћ од њих, али биће много мање, иначе ће борбе стићи до Лавова”, рекао је један од војника, потврђујући страхове Зеленског.