АМЕРИЧКИ СТРАТЕШКИ БОМБАРДЕРИ Б-1Б ПОСЛЕ 24 ГОДИНЕ ПОНОВО ЛЕТЕ У БЛИЗИНИ СРБИЈЕ: Ниски прелет изнад градова БИХ!

Foto: Shutterstock

Два стратешка бомбардера САД Б-1Б Лансер америчког ратног ваздухопловства, која су недавно летела над Балтиком извршиће у уторак 30. маја 2023 године ниски прелет изнад градова у БиХ саопштила је Амбасада Сједињених Држава у Сарајеву.

Прелет ће како наводи Амбасада САД бити звршен изнад Сарајева, али и осталих градова у БиХ како се наводи “као знак чврстог партнерства између САД и Оружаних снага у БиХ и трајне посвећености суверенитету, територијалном интегритету и мултиетничком карактеру БиХ.

Изнад Тузле биће учешће сарадњу Заједничке тактичке ваздушне контроле Оружаних снага БиХ и Специјалних снага Војске САД.

Како је саопштила Амбасада САД у питању ће бити ниски прелет.

Генерал Џејмс Хекер, припадник Ваздушних снага САД и командант америчких ваздушних база у Европи, ваздушних снага у Африци и Заједничке ваздухопловне команде НАТО савеза, рекао је да прелет бомбардера показује посвећеност САД изградњи снажних билатералних односа и доказ је заједничких вредности и циљева.

Такође из Амбасаде САД напомињу да лет може да буде отказан у сваком тренутку због лоших метео услова који тренутно владају над Балканом.

Стратешки бомбардери Б-1Б Лансер америчких ваздухопловних снага вратили су се у базу РАФ Ферфорд 23. маја 2023 у оквиру састава Оперативне групе бомбардере за Европу 2023-3 у оквиру планиране ротације снага за брзо одвраћање НАТО-а као подршка Европској команди Америчке војске.

 У питању су четири стратешка бомбардера из састава 7. бомбардерске ескадриле из басе Дајс у Савезној држави Тексас, који су из САД долетели у Европу како би спроводили мисије НАТО и „Ер полисинг“ и пружали заштиту у ширем региону Балтичког мора.