АМЕРИЧКИ ОСМАТРАЧКИ ЛЕТОВИ НА ЗАПАДНОЈ И СЕВЕРНОЈ ГРАНЦИ СРБИЈЕ

Shutterstock/BlueBarronPhoto

Руски Телеграм канал Flight Radar 24 објавио је у у петак око 9.27 сати информацију да је један летелица извиђачки Bombardier Challenger 650 обавио осматрачки лет уз западну и северну границу Србије, пре него што је одлетео за Румунију.

Како се може видети летелица је најпре кружила изнад Тузле, Сарајева и Мостара, да би затим одлетела преко Осијека уз границу са Србијом у Мађарску, уз северну границу са Србијом и преко Сегедина ушао у ваздушни простор Румуније и преко Арада и Темишвара наставио лет према истоку и највероватније слетео у базу код Констанце на обали Црног мора.

Северноатланска алијанса повремено одржава осматрачке летове око граница Србије, најчешће из зоне БиХ, Албаније, Мађарске и Румуније као и чести летови алијансе на подручју Косова и Метохије.

Bombardier Challenger 650 ARTEMIS користи се над Европом од новембра 2021 године У питању систем за извиђање и праћење циљева на више мисија. Наиме, то је сензорска платформа смештена у пословни авион типа Bombardier Challenger 650.

Овај авион за сад интензивно користи Европска команда америчке војске.

Летелица је настала у оквиру Пентагонове визије летелице која ће пружити путем мреже сензора све потребне информације за командовање и управљање једнициама на терену.

Летелица је опитована више месеци пре доласка у Европу почетком новембра 2021. Највише је испитиван у Аризони.

Заправо ARTEMIS је замена за одслужени RC-12 Guardrail, који је такође ангажован на пословима у осматрању руске војске на истоку Европе. Оно што је за сад познато о овом авиону јесте, да летелица има више сензора за прислушкивање.