АМЕРИЧКЕ ПРОТИВРАДАРСКЕ РАКЕТЕ АГМ-88 ХАРМ У РАТУ У УКРАЈИНИ! ВИДЕО

Модификација руских борбених авиона са западним ракетама типа ваздух-ваздух више није никаква новина. Први неки кораци учињени су били почетком 1990 тих после колапса Совјетског Савеза, а онда је то све доживело експанзију са Украјинским ратом, посебно када је Украјина добила противрадарске ракете АГМ-88 ХАРМ.

Прво су те ракете уочене и снимљене биле на ловцима МиГ-29, говорило се и да су за то оспособљени и борбени авиони СУ-27. Сада је стигла и потврда на друштвеним мрежама где се види снимак украјинског Су-27 који испод крила носи противрадарску ракету АГМ-88 ХАРМ и руску ракету ваздух-ваздух Р-73 за блиску борбу.

О испоруци противрадарских ракета ХАРМ Украјини, високи званичник Пентагона у октобру 2022 рекао је следеће:

„Било је то лепо, као код Мек Гајвера (чувена серија из 1980-тих о авантуристи који се снађе у свакој ситуацији), што нас је натерало да размислимо која би друга муниција, гранате или ракете могли да се прилагоде за лансирање са украјинских платформи. Противрадарске ракете за руске снаге на терену створиле су дилему да ли укључити радаре и ракетне батерије и постаи рањив на ударе илки држати их искљученим и изгубити способност да правовремено открију украјинске авионе и наоружане дронове попут Бајрактара.

Потписник ових редова први је објавио инфомрацију крајем августа 2022. да је Кијев од Американаца добио противрадарске ракете АГМ-88 ХАРМ како би могли елиминисати руске радаре и ПВО на Криму и Донбасу!

Тада сам навео да су амерички ваздухопловни техничари успели да прилагоде руске борбене авионе пре свега ловце МиГ-29 за ношење ове противрадарске ракете. Inače у овом послу били су и украјински и пољски механичари који су успели да прилагоде ловце МиГ-29 и СУ-27 за ношење противрадарских ракета.

Та идеја није била никаква непознаница јер су још средином 1990-тих руски борбени авиони били прилагођавани за ношење западних ракета, попут чешких мигова 23 пре него што су их чеси повукли из оперативне употребе и пољски мигови 29.

Украјинска тактика

Украјинци су применили нову тактику на одређену зону у овом случају Белгород лансирају неколико ракета типа ХИМАРС док су ракете летеле, посаде МиГ-29 или Су-27 ласнирају противрадарске ракете типа ХАРМ јер су знали да су посаде у борбеном раду и тиме се пружа могућност поготка ПВО система противрадарском ракетом.

АГМ-88 ХАРМ

АГМ-88 ХАРМ је противрадарска ракета средњег домета. ХАРМ је скраћеница од High speed Anti Radar Missile, односно противрадарској ракети. Њен развој започео је 1974.

Ракета може да дејствује по радарима који раде у режимима континуираног или импулсног зрачења, коаи и по онима који мењају фреквенцију у току рада. Глава за самонавођење ракете способна је да реагује на на радарско зрачење у таласном опсегу 3,5,10 и 25 цм. У меморији рачунара се чувају се еталони радарских станица противника. Примљени сигнал се упоређује са еталонским радом ради брзе идентификације. За акривирање бојеве главе се користи ласерски упаљач.

Крајем 1980 тих развијена је нова варијанта носила је ознаку АГМ-88Б која је и испиручена Украјини из складишта армије САД. Бојева глава ове ракете има двоструко већи радијус у поређењу са верзијом АГМ-88А. То је остварено новом конструкцијом бојеве главе која се израђује од легуре волфарма.

Убрзо је развијена је и верзија АГМ-88Ц, која је извршена модернизација главе за самонавођење ракете која укључује двоструко повећање радне фреквенције и рачунаре са повећаном брзином рада.

Како ХАРМ напада радарску станицу

Постоје три начина, ПРВИ када је одраније познат тип радара и рејон размнештаја радарске и ракетне јединице, тада пилот помоћу станице за радиотехничко извиђање или пријемника радарског зрачења открива објекат дејства, а после захвата са главом са самонавођење лансира ракету. Другин начин дејства примењује се кад се радарске станице случајно открију у току борбеног лета авиона.

Трећи начин дејства се примењује у оним објектима дејства где је откирвен радиотехнички сензор за извиђање, а глава за самонавођење није остварила захват..

За потребе ОС САД и савезника призведено је више од 17.500 примерака ових ракета које се налазе и у наоружању РВ Велике Британије, Немачке, Шпаније, италије, Аустралије и сад Украјине.

ТТ Подаци

Прекло: САД

Намена: Противрадарска ракета АХМ-88 ХАРМ

Носачи: Ф-16, Ф/А-18, Ф-15Е, Ф-4, ПАНАВИА Торнадо

Вођење: Пасивно радарско

Димензије: дужина: 4,17 м, пречник тела 254 мм,

Лансирна маса: 361 кг

Маса бојеве главе: 66 кг

Упаљач: активни ласерски

Погон: ракетни мотор на чврсто гориво

Домет: 25 км