КО ЈЕ ХАШИМ САФИ АЛ ДИН НОВИ ЛИДЕР ХЕЗБОЛАХА: РОЂАК ХАСАНА НАСРАЛХА ОДАВНО ИЗАБРАН ЗА НАСЛЕДНИКА И ЧОВЕК ЗА СПЕЦИЈАЛНЕ ВЕЗЕ СА ИРАНОМ

Ал Дин је дуго био део водеће структуре Хезболаха и унутрашњег круга око Хасана Насрале. Он је 2008. године именован за председника Извршног савета Хезболаха, позиције која му даје велики утицај на унутрашње функционисање и стратешке одлуке организациј

Хашим Сафи Ал Дин (Hashim Safi Al-Din) је високи функционер Хезболаха, шиитске политичке и војне организације у Либану, и сматра се једним од најважнијих личности у структури ове групе. Ал Дин је рођак садашњег лидера Хезболаха, Хасана Насрале, и често се помиње као потенцијални наследник Насрале на челу организације. Његова улога у Хезболаху, као и блиске везе са Ираном, чине га једном од кључних фигура у регионалној политици на Блиском истоку.

Порекло и Рана Биографија

О Хашиму Сафиа Ал Дину нема пуно доступних јавних података о његовој раној биографији, али је познато да је рођен у шиитској заједници на југу Либана, регији која је историјски подржавала Хезболах. Од скромних биографских података наводи се да је рођен 1964 у Деир Каноун Ен Нахр, јужни Либан, у угледној шиитској породици.

Он је иначе по мајци рођак Хасана Насралаха. Његов рођени брат, Абдалах Сафи Ал Дин, је представник Хезболаха у Ирану.

Образовао се у шиитским верским школама, укључујући вероватно школовање у Ирану, где су многи високи званичници Хезболаха студирали исламске студије и усвојили идеолошке основе иранске исламске револуције. Студирао је теологију у Наџафу у Ираку и Кому у Ирану, заједно са Насралахом, све док га Хасан Насралах није позвао у Либан 1994, и да га је Насралах после више од три деценије као наследника.

Улога у Хезболаху

Ал Дин је дуго био део водеће структуре Хезболаха и унутрашњег круга око Хасана Насрале. Он је 2008. године именован за председника Извршног савета Хезболаха, позиције која му даје велики утицај на унутрашње функционисање и стратешке одлуке организације.

Као председник Извршног савета, Хашим Сафиа Ал Дин управља политичким и друштвеним аспектима Хезболахових активности, укључујући мреже здравствених установа, школа и других друштвених услуга које организација пружа шиитској заједници у Либану.

Његов положај му је такође омогућио да надгледа односе Хезболаха са Ираном и другим кључним савезницима, посебно у контексту војне подршке коју Иран пружа овој групи.

Године 1995. Хашим Сафи Ал Дин је унапређен у Меџлис ал-Шура (Консултативну скупштину), највиши савет Хезболаха, након чега је деловао под Имадом Мугнијем, све до његовог убиства 2008. Такође је именован за шефа савет џихада. Извршно веће, чији је он председник, надгледа Хезболахове политичке, друштвене и образовне активности

Везе са Ираном

Ал Дин је познат по својим блиским везама са иранским режимом и са елитним јединицама Иранске револуционарне гарде (IRGC), посебно са јединицом Кудс, која је задужена за операције изван Ирана. Сматра се да је једна од кључних фигура за одржавање веза између Хезболаха и Ирана, укључујући финансијску, војну и логистичку подршку. Његова улога у тим односима чини га кључном везом у иранском утицају на Либан и Хезболах.

Иран је 2006. наводно промовисао Ал Дина као могућег наследника Хасана Насралаха за место генералног секретара Хезболаха

У јуну 2020, његов син, Саииед Реза Хасхим Сафи Ал Дин оженио се Зеинаб Сулеимани, ћерком бившег команданта Ал Кудс генерала Касема Сулеиманија који је убијен у америчком ваздушном нападу у Ираку 2. јануара 2020.

У октобру 2008. Ал Дин је изабран да наследи Насралаха на месту генералног секретара Хезболаха на генералној скупштини. Иранци су подржали његово именовање за наследника Насралаха.[17] Године 2009. Ал Дин је поново изабран у Савет Шуре. У новембру 2010. именован је за војног команданта Хезболаха у региону Јужног Либана.

Године 2017, Ал Дин је проглашен терористом од стране америчког Стејт департмента и Саудијске Арабије. Године 2018. био је предмет санкција које су увеле САД и неке арапске земље, укључујући Саудијску Арабију, Уједињене Арапске Емирате и Бахреин, поред још девет високих личности Хезболаха.

Потенцијални Наследник Хасана Насрале

Хашим Сафиа Ал Дин се често помиње као могући наследник Хасана Насрале, тренутног лидера Хезболаха, уколико Насрала одлучи да се повуче или буде убијен. Насрала је дуго доминирајућа фигура у Хезболаху, али Ал Дин је захваљујући својој политичкој и војној тежини једна од ретких личности која би могла да преузме ту улогу.

Санкције

Ал Дин је стављен под санкције од стране Сједињених Америчких Држава због своје улоге у Хезболаху, као и због веза са Ираном. Трезор САД је у мају 2017. године увео санкције против њега због наводног учешћа у терористичким активностима и финансирања Хезболаха. Санкције укључују замрзавање његове имовине под јурисдикцијом САД и забрану америчким грађанима да послују са њим.

Политичке Активности и Реторика

Ал Дин је познат по оштрој реторици против Израела и Сједињених Америчких Држава, што је у складу са званичном политиком Хезболаха. Често је истицао важност “отпора” против израелске окупације и америчког утицаја у региону, те позивао на јачање савеза са Ираном.

Закључак

Хашим Сафиа Ал Дин је једна од најважнијих личности унутар Хезболаха и има велику улогу у политичком, војном и стратешком функционисању организације. Његове блиске везе са Ираном и дугогодишње искуство унутар Хезболаха чине га кључним играчем у регионалној политици Блиског истока.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *