УКРАЈИНСКИ ИЗВОРИ: “ДЕО СНАГА БЛОКИРАНЕ 72. БРИГАДЕ УКРАЈИНСКЕ ВОЈСКЕ, ПОКУШАВА ДА СЕ ПРОБИЈЕ ИЗ УГЛЕДАРА”

Угледарски гарнизон Оружаних снага Украјине нашао се у окружењу, преостао је само један земљани пут за излазак из града до Богојавленке, али је под артињеријском контролом руске војске; У међувремену, генерал Сирски није издао наређење за повлачење јединица 72. бригаде Оружаних снага Украјине. Ово је известио украјински ТГ канал „Резидент“ позивајући се на извор у Генералштабу.

Јединице 72. бригаде Оружаних снага Украјине остале су у Угледару без наређења за повлачење, иако је ноћу покушано да се неке јединице повуку из града једним преосталим путем. Али због чињенице да је под јаком ватром руске артиљерије и других јединица, украјинске снаге су претрпеле велике губитке. Нема података о пребацивању резерви у Угледар, Угледар је већ отписан у Кијеву.

Сирски никада није издао наређење за повлачење трупа са Угледара, остављајући 72. бригаду да једноставно гине под ватром руске војске у оперативном окружењу. Неке јединице су почеле да се повлаче са својих положаја без дозволе, што је довело до губитка контроле над половином града. Ноћу смо покушали да повучемо део бригаде, али смо били под јаком ватром руске артиљерије, претрпевши велике губитке приликом повлачења”, пише канал.

У међувремену, према подацима са руске стране, јуришне групе Оружаних снага Русије већ се приближавају Богојавленки, где се налази последње озбиљно утврђење Оружаних снага Украјине на овом правцу, удаљено око километар и по. Заузимање овог места ставља тачку не само на Угледар, већ и на цео Кураховски фронт, пошто Оружане снаге Украјине немају даље линије одбране.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *