ХЕЗБОЛАХОВЕ РАКЕТЕ УНИШТИЛЕ ДАВИДОВУ ПРАЋКУ, ДОК СУКОБ У ЛИБАНУ УЛАЗИ У НОВУ ФАЗУ

Либанска милицијска група Хезболах уништила је ракетну батерију из израелског система противваздушне одбране Давидова праћка (David’s Sling), према бројним извештајима из локалних извора.

Напад је уследио после вишеструких удара групе милиција у последњих десет месеци на израелске системе противваздушне одбране Гвоздене куполе (Iron Dome) са вишеструким успехом. Давидова праћка чини виши ниво израелске мреже противваздушне одбране намењене за пресретање циљева као што су борбени авиони и балистичке ракете, и има релативно дуг домет од преко 200 километара и велику висину дејства по циљу. Насупрот томе, Гвоздена купола је лакши и јефтинији систем оптимизован за неутралисање претњи нижег нивоа као што су дронови и артиљеријске ракете. Дејство по системима Давидове праћке указује на то, да Хезболах намерава да интензивира нападе вишег нивоа на израелске циљеве помоћу балистичких пројектила, при чему су се претходни удари ослањали на средства ниже класе, као што је артиљерија. Пријављено уништење једне од батерија долази четири дана након што је објављено да је систем први пут употребљен против напада Хезболаха, пошто је балистичка ракета први пут испаљена на Израел из Либана.

Уништавањем система David’s Sling може послужити као важан пример јачања снага арсенала балистичких пројектила Хезболаха, док рат који је у току између његових снага и Израела улази у нову фазу. Израелско убиство лидера Хезболаха, генералног секретара Хасана Насралаха 27. септембра, гађање других кључних лидерских личности, детонација малих бомби у комуникационим уређајима широм земље и припреме за инвазију пуног обима на Јужни Либан, гарантују да ће група милиција почети да користе ракете вишег ранга. Упркос томе што се сматра далеко најспособнијим системом те врсте који је поставила држава оријентисана према Западу, Дејвидова праћка је показала да није успела да пресретне напад јеменских балистичких ракета у раним сатима 15. септембра, након што је више пресретача испаљено на долазни пројектил од којих је бар неки наводно био из система Давидове праћке. Израелско повлачење ракетних система Patriot оставља Давидову праћку као једино средство способно да се брани од напада балистичких ракета кратког домета Хезболаха. Међутим, садржај арсенала балистичких пројектила либанске групе остаје непознат, а неки извештаји указују да би он могао да поседује севернокорејске балистичке ракете на чврсто гориво Hwasong-11 – иначе познате као систем KN-02.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *