САД повлачи снаге за БОРБУ ПРОТИВ ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ

После 10 година, завршава се операција коалиционих снага за борбу против ИСИС-а у Ираку

Америчка и ирачка влада најавиле су укидање Комбиноване оперативне групе формиране за сузбијање Исламске државе у Ираку и Сирији. Операција носи назив Inherent Resolve (сурова одлучност).

Одлука о затварању ове оперативне групе до 2026. године најављена је након састанка америчкиог председника Бајдена и ирачкиог премијера Ал-Суданија. САД, које тренутно имају 2.500 војника у Ираку, преговараће са владом у Багдаду о даљем војном присуству у тој земљи.

Од почетка рата у Гази, амерички војни контингент на Блиском истоку био је под све већом претњом. Милитанти које подржава Иран нападали су америчке бродове и базе, попут напада у Јордану када су убијена три војника . Ови напади, заједно са подршком Америке Израелу, имају битан утицај на војно присуство САД у региону.

Тренутно у Централној команди САД има 40.000 америчких војника, што је 6.000 више него обично.

Није прецизирано колико ће војника остати у Ираку и где ће бити стационирани, осим да неће бити потпуног повлачења.

„Време је за ту транзицију. Али то не значи да су сви детаљи решени“, рекао је званичник одбране.

Оперативна група ће бити укинута у две фазе. Прва фаза почиње у септембру следеће године, када ће војна мисија коалиције унутар Ирака бити окончана. Због претње од ИСИС-а у региону, Ирак ће омогућити коалицији да користи његову територију за мисије у Сирији барем до септембра 2026.

Оперативна група, која је формирана 2014. године, након што је Исламска држава заузела велике делове територије у Ираку и Сирији. Она укључује више од 30 земаља и на крају је обезбедила 42.000 вадратних миља територије коју је некада контролисао ИСИС.

ИСИС је изгубио способност да држи територију у Ираку 2017. године, а у Сирији две године касније.

Прекид међународне мисије сада, наставио је званичник, одражава два фактора: ослабљени ИСИС и ојачану ирачку војску. Коалиција је локалним безбедносним снагама испоручила више од 4 милијарде долара у војној опреми и обучила око 225.000 њених припадника.

Америка је такође директно подржала ирачку војску. Ове недеље, Стејт департмент САД одобрио је продају војне опреме Ираку вредну 65 милиона долара за поправку и одржавање бродова.

„Током ових година, видели смо значајно побољшање способности ирачких безбедносних снага“, рекао је званичник одбране.

Америчке и ирачке снаге извеле су недавно операцију у западном Ираку у којој је убијено 14 припадника ИСИС-а, укључујући четири вође.

У тој акцији рањено је седам америчких војника.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *