ХАПАТАШИМ – ВАЗДУХОПЛОВНИ ПУК КОЈИ ЈЕ ПРЕСУДИО ЛИДЕРУ ХЕЗБОЛАХА ХАСАНУ НАСРАЛАХУ! ЕЛИТНА ЈЕДНИЦА ЗА СПЕЦИЈАЛНЕ ЗАДАТКЕ

Израелски пилоти за гађање тунела испод земље користе специјализоване ласерски вођене авио-бомбе ГБУ-28 и ГПС вођене бомбе ГБУ-39 ЈАДАМ

Лидер Хезболаха Хасан Насралах ликвидиран је у у петак увече када је разнет командни бункер у коме се налазио. Најпре је ласерски вођена бомба ГБУ-28 позната и као банкер бастер пробила земљу и упала у командни центар, а онда је уследио удар ГПС вођене авио бомбу ЈАДАМ од 900 кг која је преусдила Насталаху и Иранцима који су били са њим.

Занимљиво је то да се израелска комбинација напада ласерски вођеном авио-бомбом ГБУ-28 и ГБУ-31/39 ЈАДАМ користила и за напад на бункере Хамаса у Гази од 7. октобра 2023. године када је почео рат Израела и Хамаса.

Израелски пилоти за гађање тунела испод земље користе специјализоване ласерски вођене авио-бомбе ГБУ-28 и ГПС вођене бомбе ГБУ-39 ЈАДАМ.

Оно што је успех Израелаца јесте ликвидација комплетног, односно скоро комплетног војног врха осим једне особе која је и даље жива и која ће можда наследити Насралаха. Ради се о команданту елитне једнице који је прекаљени борац из Сирије. С друге стране комплетан политички врх је ликвидиран.

Међутим, право је питање да ли ће то и какву одмазду изазвати, јер је јако тешко да ће Хезболах бити елиминисан и донесен мир на север Израела.

Највећу заслугу за удар на Бејрут и ликвидацију врха ове шиитске организације носи 69. ваздухопловни пук “Хапаташим” (Чекић) који су стационирани у бази Хацерим на југу Израела. Иначе ради се о елитној ескадрили која је ангажована у борбеним дејствима не само против Хамаса него и на небу Сирије и заслужни су за елиминацију ракетне технике и складишта наоружања Ал Кудс бригаде једнице Иранске револуционарне гарде, а сада војног и политичког врха Хезболаха за само недељу дана.

Припадници овог пука располажу са борбеним авионима Ф-15И Ра ам (Гром) која у борбеним операцијама наоружана је сателитским вођеним авионским-бомбама ГБУ-31 ЈАДАМ и крастарећим ракетама Далилах које су намењене за ликвидацију високовредних циљева. Иначе пилоти ове ексадриле ТВ Израела су најобученији пилоти и специјалсити за нападне посебно у ноћним усливима. Припадници ове есакдриле такође су експерти за дуге летове и имају највећи број вежби летова на растојањима до 2.000 км што одоговара ваздушној линији од Израела до Ирана. Иначе од 2006. године пилоти и техничари ове ескадриле се спремају за напад на иранска нуклеарна постројења.

Осим ловаца Ф-15И ту су и боребни авиони Ф-16И Суфа или на хебрејском “олуја” специјализовани борбени авиони који су кориштени и у чувеној операцији “Воћњак” елиминација сиријског нуклеарног програма у сиријској провинцији Де ир Зор на граници са Ираком.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *