ЕСТОНИЈА СПРЕМНА ДА ИЗВЕДЕ ПРЕВЕНТИВНИ УДАР НА РУСИЈУ КАКО БИ ЗАШТИТИЛА НАТО

Естонија је спремна да изведе превентивни удар на Русију како би заштитила НАТО, рекао је је начелник Генералштаба Оружаних снага Естоније. Ово је велики заокрет у односу на претходну доктрину Естоније.
УКОЛИКО МОСКВА ПРЕДУЗМЕ КОРАКЕ КА АГРЕСИЈИ – ЕСТОНИЈА ЋЕ ЈЕ ПРЕВЕНТИВНО НАПАСТИ

Уколико Москва покаже знаке припрема за напад на савез, Естонија је спремна да изведе превентивни удар на Русију изјавио, генерал-мајор Вахур Карус. По пређашњој доктрини, Естонија је требала да сачека и прими удар.

Одбрамбена стратегија Естоније је подразумевала да ће Естонија издржати 10 дана у рату, за то време би се НАТО снаге допремиле на њену обалу. Могуће да је услед страха од оваквог става Русија одлучила да измени своју нуклеарну доктрину. Било како било, Русија је озбиљно схватила претњу да се Украјини дозволи употреба иностраног оружја дугог домета по територији РФ.

Што се тиче Балтика, тамо су се односи у последње време заоштрили. Према неким изворима, септембарски напад на велико руско складиште у Торопецу је изведен нападом дронова који су полетели из Летоније.

У том периоду је Летонија заједно са Естонијом имала војне вежбе близу руске границе. Да се Балтик припрема за ескалацију говори и податак да Литванци већ размишљају о масовној евакуацији у случају рата са Русијом.

Естонске оружане снаге имају 7.000 војника у редовним снагама, укључујући све гране (копнена војска, ваздухопловство и морнарица). Естонија нема тенкове, али има преко 40 борбених возила пешадије, шведских CV90. Ова балтичка република нема борбену авијацију, ослања се на програм NATO Air Policing-а. Естонија је недавно отворила НАТО базу «Ридо», неких 40 километара од Русије. У Естонији се отворено говори и о могућности затварања Финског залива, који је једина веза Русије са Калињинградом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *