ПРОБЛЕМИ СА МОРНАРИЧКИМ АВАКС АВИОНИМА E-2D HAWKEYE У РМ САД

Генерални инспектор (IG) Министарства одбране САД објавио је извештај у којем се тврди да флота авиона за рано упозорење (AEW ) Northrop Grumman E-2D Hawkeye РМ САД има оперативне недостатке које служба није адекватно покушала решити.

У извештају од 19. септембра наводи се да морнарички сквадрон PMA-231, задужена за набавку и тестирање Е-2Д, „није ефикасно управљао недостацима идентификованим током оперативних тестирања“, са укупно 141 идентификованим недостатком који није решен јер сквадрон„није пратио нерешене недостатке оперативних тестова или развојних планова” како би их поправио.

Инспекција је идентификовала преко 200 недостатака, од којих је 141 нерешен. Ниједан се није сматрао довољно тешким да угрози радарско праћење и мисије командовања и контроле E-2D, али је 30 категорисано као да има „критичан утицај на извршење мисије“, док се за већину осталих сматрало да имају умерен утицај или никакав утицај на задатак.

Проблеми су откривени током тестирања за различите конфигурације надоградње Delta System Software Configuration (DSSC), које ажурирају софтвер и хардвер са почетне E-2D конфигурације како би се додале могућности. Тестирање четири надоградње DSSC је завршено, са додатним надоградњама предвиђеним за тестирање у фискалним годинама 2025. и 2027.

Скоро сви недостаци поменути у извештају су редиговани као контролисане некласификоване информације, али нередиговани примери укључују екран електронског система надзора који није очистио трагове када се то захтевало, и проблеме са закључавањем позиције радара током полетања и слетања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *