БЕСПОСАДНА ЗЕМАЉСКА ПЛАТФОРМА “МИЛОШ УЛТРАЛАКИ”: ОКРЕТНИ ГУСЕНИЧАР ИЗ ТРСТЕНИКА

Намена “БЗП Милош Ултралаки” је замена војника у потенцијално опасним ситуацијама на терену како би се људски губици избегли или свели на миниму

Један од занимљивих производа који је произвела Прва Петолетка из Трсстеника јесте и беспосадна земаљска платформа “БЗП Милош Ултралаки”који је настао даљим усавршавањем БЗП лаки Милош који је развио Војнотехнички институт.

Намена “БЗП Милош Ултралаки” је замена војника у потенцијално опасним ситуацијама на терену како би се људски губици избегли или свели на минимум.

У опису возила стоји да је омогућено "БЗП Милош Ултралаки" потпуно даљински контолисање свим потребним операцијама кретања, осматрања, нишањења, гађања са удаљеног безбедног места
Фото: Андреј Млакар


Ово борбено беспосадно возило гусеничар своју премијеру имало је на Сајму наоружања и војне опереме “Партнер 2023” у Београду.

У опису возила стоји да је омогућено “БЗП Милош Ултралаки” потпуно даљински контолисање свим потребним операцијама кретања, осматрања, нишањења, гађања са удаљеног безбедног места.
“БЗП Милош Ултралаки” има могућност проласка кроз врата стандарде дужине од 800 мм као и могућност пењања уз покретне степенице.


Ниска силуета, тихи електропогон, конструкција на бази савремених компонованих материјала са ниским одразом у ИЦ делу електромагнетног спектра.

Техничке карактеристике:

Возило: Гусеничар

Брзина возила. 15 км/х

Радијус окретања возила: у месту

Маса система: 250 кг

Аутономија рада: 4 часа

Димензије: сужина 1.630 мм, ширина 770 мм, висина: 800 мм

Наоружање: митраљез 7,62 мм М86, бацач граната РБГ-40/6 мм

Покретање борбене станице: -0,05 о/с до 60 о/с по правцу (nx360 степени)

0.05 о/с до 60 о/с по елевацији (-10 степени до 45 степнени)

Управљање: даљинско бежично

Осматрачко-нишанска справа: дневна CCD kamera
Термовизијска камера
Ласерски мерач даљине до 2 км

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *